A-3c Hussvamp Trippel A-3c

Tre prov från samma objekt ingår i analysen!

Det är många gånger svårt att se vilken rötsvamp som skadat virket. Är det Serpula lacrymans, Äkta hussvamp måste saneringen gå till på ett speciellt sätt.

ANALYS
Misstänker du att byggnaden är angripen av  hussvamp (Serpula lacrymans) sänder du in 3 olika prov från skadestället. Hittar du fruktkropp eller sporer (kanelliknande damm) underlättar det identifieringen, det kan vara svårt att artbestämma rötskadat virke.


Gör så här:

Du behöver, kniv, ficklampa, våtservett, tuschpenna, provtagningsprotokoll och nya plastpåsar från rulle (t.ex 1-liters). Provtagningsprotokoll hittar du under knappen BLANKETTER.

1.   Kartlägg hela skadestället. Har du digitalkamera så ta gärna en bild. Finns det något som du tror är hyfer (grå-vita trådar eller kakor), sporer (brunt kanelpulver) eller fruktkropp? Vi analyserar tre prov från samma objekt för att inte missa ett hussvampsangrepp.
2.   Skär loss en bit av varje slag (om du hittar alla) med kniven och lägg i var sin plastpåse. Var noga med provtagningshygienen! Torka av kniven före varje provtagning och använd ”hundägarmetoden” när du tar provet. Märk påsen med nummer. Om fruktkroppen är mycket blöt så lägg ordentligt med hushållspapper i påsen för att ta upp fukten. Annars blir det lätt ”chokladpudding” och svårt att analysera.
3.   Fyll i provtagningsprotokollet. Objektet är t.ex det du kallar din fastighet, provtagningsstället vad du kallar platsen där du tog provet och provmärkning är det provnummer du gett provet.
4.   Fyll i resten och skicka provet i ett kuvert till:

ALS Scandinavia
anoZona
Box 700
182 36 Danderyd


Analysen kan beställas i vår e-butik eller per telefon 08 5277 5200

Vid hussvampsskador bör man koppla in fackfolk.

Läs mer: Naturhistoriska riksmuseets hemsida

Nu har vi flyttat

Vi har flyttat till vårt Stockholmskontor i Danderyd.

Den nya adressen är:ALS anoZona,Rinkebyvägen 19C, 182 36 Danderyd. Postadress: Box 700, 182 17 Danderyd

För alla anoZonas kunder.

.. är det viktigt att veta att vi som arbetar på anoZona har flyttat med till Danderyd. Ni kommer att få minst samma service som tidigare.

Avtalskunder får en app som förenklar provtagningsprotokollet.

Ring eller mejla oss så skickar vi appen. Här ser du hur man lägger in appen i telefon eller dator.
App Installation

Login